Onlangs zat ik met mijn duffe hoofd in de trein, een dampende koffie voor mijn neus en ik sloeg mijn dagelijkse NRC Next open. Daar stuitte ik op een artikel wat mijn aandacht trok. Het ging over Slashies.

Van deze term had ik nog niet eerder gehoord, maar ik vond het eigenlijk direct al mooi klinken. Een Slashie is volgens dit artikel iemand die letterlijk 2 banen heeft. Simpelweg omdat hij/zij niet alle benodigde voldoening uit één en dezelfde baan haalt. En als we de cijfers mogen geloven, krijgen we er in Nederland ook steeds meer van. Laten we eerst eens even naar de definitie kijken zoals de meest betrouwbare bron deze schetst, Urban Dictonary:

slashie
A person who thinks their day job isn’t their real job: busboy/actor; waitress/actress; waiter/writer; cleaner/scriptwriter; singer/secretary

Raak je ei eens kwijt

Persoonlijk vind ik het niet zo gek dat deze trend in opkomst is. Ik spreek regelmatig met mensen over hun carrière en ambities en ik hoor keer op keer een soortgelijk geluid: “ik ben niet helemaal happy waar ik nu ben, maar ik weet niet zo goed wat ik dan wel wil. Er zijn zoveel dingen die ik tof vindt. Hoe kies ik in vredesnaam het juiste?” Ze blijven dus zitten met dat vervelende ei. Dat ei dat ze maar niet kwijt kunnen.

Slashie

Creëer je eigen vacature

Er is een groeiende groep creatieve denkers die op zoek is naar een carrière die niet bestaat. We leven in een ontzettend tof tijdperk. Een tijdperk waarin er elke dag nieuwe ideeën, nieuwe concepten en uiteindelijk nieuwe bedrijven ontstaan. Heel erg gaaf, maar dit heeft wel tot gevolg dat er ook nieuwe soorten banen gecreëerd worden. Grote kans dus dat die ene baan waarin jij al jouw creatieve aspiraties (lees: dat vervelende ei) in kwijt kunt (nog) niet bestaat. De oplossing? Creëer je eigen job description.

Jouw struggle als een Slashie

Je eigen functieomschrijving creëren klinkt wellicht wel erg mooi. Utopisch zelfs. Want hoe kun je in vredesnaam zelf een functieomschrijving creëren? Je hebt immers een werkgever nodig die toevallig die vacature heeft liggen voor je. Fout. Want wellicht bekruipt het gevoel je dat je de boot aan het missen bent. Dat je stappen aan het zetten bent in een richting die je uiteindelijk niet gaat brengen waar je naartoe wilt. Wanneer je jezelf bewust bent van je ideale (droom)baan maak je het voor jezelf in ieder geval al een stukje makkelijker om sturing te geven aan je keuzes. Maar dat neemt niet weg dat we blijven strugglen met onze inner Slash. Ik kwam een artikel tegen waarin 5 tips stonden om hiermee om te gaan. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

1) Laat de struggle los

Tip nummero uno. Laat de struggle los. Makkelijk he? Vind het persoonlijk altijd kut als mensen dat tegen je zeggen. Maar wanneer je in gedachten houdt dat je eigenlijk 3 banen hebt, dan maakt dit het wat makkelijker. 3 banen zeg je? Yes, komt ie:

The money maker

Dit is de baan die je overdag doet. De baan die het geld binnenbrengt om aan het einde van de dag die boterham van te kunnen betalen. Misschien wel met pindakaas. Wanneer dit niet je droombaan is (grote kans) dan is dit het stukje houvast. Het is de kunst om deze baan in perspectief te plaatsen en je te beseffen: ik doe dit nu om mijn andere passies te kunnen najagen. Niet om mijn ziel te voeden.

Je creatieve experiment

Dit is de baan die je uitvoert vanuit je passie, en waarvan je hoopt dat het ooit je broodmaker kan worden. Het kan zijn dat je al een beetje betaald krijgt voor het uitvoeren van je passie, of dat je e.e.a. doet om puur je naam out there te krijgen.

Just play

Je laatste baan is je verantwoordelijkheid om te blijven spelen. Besef je dat je niet altijd zo hard je best hoeft te doen. Laat ruimte in je hoofd om te genieten, nieuwe dingen te ontdekken. Ontdek nieuwe passies, push jezelf om nieuwe dingen te proberen. En zorg ervoor dat je er structureel tijd voor vrijmaakt. Beschouw het als een baan.

2. Investeer in je geluk

Haal je ergens plezier uit? Zorg er dan voor dat je het blijft doen. Maak er tijd voor vrij en neem het serieus. Creatieve passies die je energie geven zijn eigenschappen/skills die je zonder al te veel moeite kunt laten groeien. Ga een beetje verder dan gewoon ‘leuk’. Wanneer je het serieus blijft nemen en er serieus tijd in steekt, dan kan succes niet uitblijven.

3. Bouw een community

Wanneer we een weg aan het bewandelen zijn die we nog niet kennen, kan het soms lijken alsof we de enige zijn die deze weg nemen. Echter, niets blijkt minder waar. Er zijn tal van mensen die dezelfde dromen hebben, die dezelfde zoektocht aan het houden zijn. Zorg er daarom voor dat je die mensen vindt. Mensen die het jou gunnen om succes te bereiken in wat je wilt en mensen die jij op jouw beurt weer verder kunt helpen. En het mooie is, je zult vele malen sneller je resultaat behalen wanneer je er open voor staat geholpen te worden. En het contact met gelijkgestemden is nog eens ontzettend inspirerend ook.

4. Behandel je creatieve zelf als een potentiële professional

Een manier om jezelf te dwingen je creatieve zelf verder te ontwikkelen is vrij simpel: neem jezelf serieus en behandel je slash alsof het reeds je baan is. Ontwikkel jezelf zoals je dat ook bij je reguliere baan zou doen. Leer zoveel mogelijk bij over alles wat met jouw passie te maken heeft.

5. Sta open voor nieuwe dingen

Dit is altijd makkelijk gezegd, maar het is zo waar. Dwing jezelf open te staan voor nieuwe dingen. We zijn met z’n allen een beetje verslaafd aan het bekende. Komt het je bekend voor? Je voelt je niet happy op de plek waar je nu bent, maar het is niet zoooo erg dat je verplicht bent er wat aan te doen? Dat komt omdat onze hersenen nieuwe ervaringen/situaties/etc. koste wat het kost proberen te vermijden. Hoe cliche het ook klinkt, het is een waarheid als een koe: life starts where our comfort zone ends.

Ik denk dat wij Hofspoken allemaal een beetje Slashies zijn. Wat is jouw Slash?

Comments

comments

About Laurens

Conversie Marketeer voor ConversionMob. Grote passie voor merken, nieuwe concepten en bovenal: creativiteit. Op creatieve ontdekkingsreis met de Hofspoken. Hofspook original.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.