Laatst zag ik een meneer mediteren in de trein. Tegenover me. Niet in Lotus houding. Gewoon zittend op de treinbank.  Zijn rug en hoofd recht, zijn handen in jnana mudra en zijn ogen gesloten. De trein stopte een keer, er stapten mensen uit en in en de trein reed weer verder. Niets verstoorde de concentratie van deze meneer.

Vijf dagen per week pendel ik van Amersfoort naar Amsterdam en weer terug. Dat lijkt mee te vallen. Sommige zijn nog veel langer onderweg. Maar bij elkaar opgeteld, zijn dat voor mij 5 uur en 20 minuten per week. Tijd die ik niet altijd even efficiënt gebruik. Ik lees wel eens wat, luister per ongeluk naar gesprekken van anderen, doe wat werk of staar dromerig uit het raam.

We zijn allemaal druk. Althans dat zeggen we. Dat laten we onszelf denken. Dat is deze mediterende meneer waarschijnlijk ook. Hoezo voor of na werktijd een uurtje meditatie? Kost alleen maar tijd. Gewoon in de trein.

Ik heb de proef op de som genomen. Ik ben gaan mediteren in de trein. Rustig aan begonnen. Tien minuten. Mijn rug en hoofd recht, ogen gesloten en handen op m’n knieën. Wel gewoon de rug van mijn handen naar boven. Anders staat het zo stom. Anderen hoeven niet te zien wat ik aan het doen ben. Mijn aandacht naar binnen gericht, maar toch alert en wakker.

Het lukt me inmiddels aardig en ik vind het fijn om mijn werkdag hiermee te beginnen of te eindigen. Zo doe ik ook iets nuttigs met die ‘verloren’ trein tijd. Mediteren is immers goed voor je.

Per ongeluk ben ik ook wel eens in slaap gevallen. Na een korte nacht is meditatie niet de beste remedie. Is ook niet erg.

‘Slapen, is de beste meditatie’
– Dalai Lama

 

Comments

comments

About Martin Loman

Stilstand is achteruitgang. Stilzitten ook. Ik ben er ook gewoon niet goed in. Het voelt als verloren tijd. Begrijp me niet verkeerd. Ontspanning is goed. Evalueren en overdenken ook. Zolang ze maar bijdragen aan dingen die er écht toe doen. Verder heel zen en zo.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.