Het is een trend die al een langere tijd terrein wint in de Verenigde staten en langzaam aan het overwaaien is naar Europa: the Tiny House Movement. Oftewel: mensen die wonen in een Tiny House.

The definition of a tiny house is subjective, but for me, it’s a home of 400 square feet or less, either on wheels or a foundation. I consider a home of between 400 and 1000 square feet to be small.
– Tiny House Community

Waarom gaan voor een Tiny House?

Het klinkt in eerste instantie alles behalve ideaal, wonen in een mini-woning van +/- 40 m2, maar als je er wat langer over nadenkt valt er best wat voor te zeggen. Er is niet voor niets een steeds groter groeiende groep mensen die hier voor gaan. Een aantal redenen:

  • Financiële redenen: je kunt je voorstellen dat een kleine woning – met pre-fab (lees: voorgefabriceerd) onderdelen – een stuk voordeliger in aanschaf is dan een bestaand huis van bakstenen. Er bestaat zelfs een grote kans dat je met je spaargeld dus een heel eind kunt komen waardoor je dus geen hypotheek hoeft af te sluiten. Scheelt behoorlijk in je maandelijkse kosten.
  • Milieu overwegingen: het is geen ingewikkelde rekensom. Met een fractie van de ruimte, heb je ook een fractie van de energie-vragende elementen in huis nodig. Minder elektronica om van stroom te voorzien, minder oppervlakte om te verwarmen, minder materiaal om mee te bouwen. En daarbovenop worden de Tiny Houses vaak voorzien van zonnepanelen om de huisjes (bijna) volledig zelfvoorzienend te maken.
  • Verlangen naar meer tijd & vrijheid: misschien wel één van de belangrijkste redenen om eens een Tiny House te overwegen is de vrijheid, zowel in je hoofd als in daadwerkelijke tijd. Aan de ene kant heb je nauwelijks spullen om op te ruimen of schoon te maken. Dat scheelt je letterlijk tijd. Maar de echte vrijheid ontstaat in je hoofd. Geen hypotheek om ons zorgen over te maken, geen spullen die onze aandacht opeisen. Minimalisme in zijn puurste vorm.

The things you own end up owning you.
– Tyler Durden, Fight Club

Een Tiny House in Nederland

Ben je om en wil je per direct een Tiny House gaan bouwen en betrekken? Dan heb je nog even geduld nodig want er zijn in Nederland nog geen officiële plekken waar je dit kunt doen. Grote reden is dat er in ons kleine landje relatief veel regeltjes die aangepast moeten worden voordat we zo’n rigoureuze maatregel kunnen nemen. Wel zijn er een aantal initiatieven, waarvan twee in Almere. Mijn advies zou dus zijn om nog even geduldig te wachten.

Conclusie

Omdat ik me de laatste tijd steeds meer begin te verdiepen in het hele ‘minimalisme’ concept moet ik eerlijk zeggen dat het idee van een (bijna) hypotheek- en huurvrije woning me erg aanspreekt. Dit moet een enorm gevoel van vrijheid geven. Aan de ene kant omdat je er nauwelijks vaste lasten aan kwijt bent, aan de andere kant omdat je zo weinig spullen/ruimte hebt dat je in max 15 minuten je huis aardig aan kant moet kunnen hebben. Ga het toch eens serieus in overweging nemen.

Pinterest inspiratie

Volg het bord Tiny Houses van Laurens op Pinterest.

Comments

comments

About Laurens

Conversie Marketeer voor ConversionMob. Grote passie voor merken, nieuwe concepten en bovenal: creativiteit. Op creatieve ontdekkingsreis met de Hofspoken. Hofspook original.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.