Onlangs stuitte ik op de website van ‘50 ways to get a job that makes good’. Hier vind je 50 interessante en originele opdrachten die je helpen in het uitstippelen van jouw (ideale) carrièrepad. Een carrièrepad dat iets oplevert, iets toevoegt en voldoening geeft. Het resultaat van drie jaar Canadees en Amerikaans onderzoek. Ik heb er drie opvallende en interessante uitgepikt.

‘Write Creative Nonfiction About Yourself’

Hoe ouder we worden, hoe minder we dromen. Deze oefening helpt je jouw successen tegen het licht te houden, hier objectief naar te kijken en er afstand van te nemen. Vervolgens schijf je hier verschillende verhaallijnen omheen. Dit zou je tot hele nieuwe inzichten moeten laten komen. Laat je fantasie maar de vrije loop. Probeer het eens.

‘Remove all Tolerations’

Mijn kraan lekt een beetje. Hier stoor ik me elke dag wel even aan, maar net niet genoeg om er iets aan te doen. Ik tolereer het. Bij elkaar genomen tolereren we gedurende een hele dag heel veel. Allemaal storende factoren die zich opstapelen en ons uiteindelijk in de weg gaan zitten.

Noteer al deze storende factoren, reserveer 150 euro en plan een dag om zoveel mogelijk van deze storende factoren te verwijderen uit je leven. Ik kan me voorstellen dat dit rust creëert.

‘Record Yourself in a Stressful Situation’

In een stressvolle situatie ervaren we onszelf heel anders dan hoe we werkelijk overkomen. Deze opdracht vraagt je om een stressvolle situatie vast te leggen en dit later te analyseren. Hier kun je dan weer kritische verbeterpunten uit halen. Confronterend, maar waardevol.

Keuzes maken

De hierboven uitgelichte opdrachten laten je mogelijk tot hele nieuwe inzichten komen. Inzichten die invloed kunnen hebben op de (carrière) keuzes die je maakt. Tijdens één van mijn eerste jobs leerde ik een simpel modelletje. Een modelletje om me, in mijn loopbaan, te helpen in het maken van keuzes en het uitstippelen van mijn carrièrepad. Het model start links met ‘learning’ en eindigt rechts met ‘earning’ (zie modelletje onder). Ik kreeg het advies om altijd links van het midden te blijven en een goede balans te vinden. Want hoe meer je naar rechts leunt, hoe minder je uitgedaagd wordt. Als je niet uitgedaagd wordt, dan is het tijd om iets te veranderen. Deze balans verschilt per persoon. Als het maar goed voelt. Ben je liever lui dan moe, zit je in een warm bad en verdien je bakken met geld? Ook prima ;).

learning-earning

Gaandeweg ben ik iets gaan missen in dit simpele modelletje. Ik leer graag en vind dat de beloning in verhouding moet zijn voor het werk dat je doet, maar ik ben ook op een andere manier op zoek naar voldoening. Want waarom en voor wie doe je de dingen die je doet? Wat is de bijdrage die je levert? Om mezelf uit te dagen hier meer aandacht aan te geven, heb ik de dimensie ‘doing good’ aan het model toegevoegd (zie onder).

learning-earning-good

‘Doing good’ kun je op veel manieren invullen en zal ook per persoon verschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijdrage aan de maatschappij, een bijdrage aan je werkveld of aandacht naar familie en vrienden.

Er staat dit weekend weer een Hofspook heissessie op de agenda. Voor mij een mooi moment om, met behulp van de opdrachten uit ‘50 ways to get a job that makes good’, aan de slag te gaan en wellicht tot nieuwe inzichten te komen.

Of je nou een nieuwe richting in wilt slaan, beter wilt worden in wat je doet of gewoon nieuwsgierig bent naar nieuwe mogelijkheden, het kan nooit kwaad om met enige regelmaat kritisch naar je situatie te kijken. Leer je nog genoeg? Ben je tevreden met je salaris? Haal je er voldoening uit? Of je nou werkt als freelancer, voor een baas werkt of je eigen bedrijf runt.

Neem vooral ook zelf eens een kijkje op ‘50 ways to get a job that makes good’.

Comments

comments

About Martin Loman

Stilstand is achteruitgang. Stilzitten ook. Ik ben er ook gewoon niet goed in. Het voelt als verloren tijd. Begrijp me niet verkeerd. Ontspanning is goed. Evalueren en overdenken ook. Zolang ze maar bijdragen aan dingen die er écht toe doen. Verder heel zen en zo.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.