Geenstijl.nl schreef van de week een bericht over het feit dat kinderen moeten leren programmeren, omdat software en digitale infrastructuur de groeimarkten van de toekomst zijn. Het artikel zegt: “Onderwijs in Nederland leidt kinderen op voor een maatschappij die al zeker twintig jaar niet meer bestaat. Daar moet drastisch in vernieuwd worden.” Op een paar kleine initiatieven na gebeurt er echter nog weinig aan programmeren op het basis- en middelbaar onderwijs.Maar niet alleen kinderen moeten hier op voorbereid zijn. Ook studenten en zelfs mensen die op dit moment al een baan hebben zouden zich minstens moeten verdiepen in programmeren.

Programmeren? Hou op joh, ik ben al druk zat

Ben je echt zo druk? 😉

Zonder dollen, je bent vast druk. Maar bedenk je wel dat de ontwikkelingen in IT snel gaan. Weet je nog die tijd dat je moest wachten tot je bankafschriften binnenkwamen om te zien wat je rekeningsaldo was? Fast forward naar 2015 en we hebben een apparaat in onze zak die jouw rekeninggegevens direct kan weergeven maar ook geld kan overmaken. Daarnaast: het ding belt, mailt, smst, neemt verdomd goeie foto’s, wijst je de weg, heeft niet alleen je eigen agenda maar ook die van je werk, weet bijna alles (want Wikipedia) en kan ook tegen je praten (Siri, Cortana).

“Nou en?”, hoor ik je zeggen. Laten we nog eens kijken naar het voorbeeld van het Internetbankieren. Stel, het is 1990 en je wilt een rekening afsluiten. Voorheen moest je daarvoor naar het dichtstbijzijnde bankkantoor om daar een pak papier in te vullen, wat dan door een baliemedewerker weer werd gestuurd naar iemand op hoofdkantoor, die de zaken dan voor je intikt in een systeem, tegelijkertijd ging iemand dat pak papier kopiëren om het vervolgens naar een screeningsafdeling te sturen, die jouw gegevens controleren, etc, etc. Die mensen die je vroeger nodig had voor iets als het aanvragen van een rekening, die werken niet meer bij de bank. Sterker nog, de complete afdeling die verantwoordelijk was voor dit soort papieren aanvragen bestaat niet meer. Die zijn namelijk vervangen door een informatiesysteem wat alle soorten aanvragen snel en efficiënt afhandelt.

Ja vast, alleen bij een bank zeker

Denk je dat jouw auto door mensen in elkaar is gezet? Ok, misschien voor een deel maar het overgrote deel als de carrosserie, het las en spuitwerk is allemaal door robots uitgevoerd, die weer worden aangestuurd door een computer. En die jeans die je aan hebt of die tas die je op je rug hebt, denk je nou echt dat daar een paar handen een week lang op hebben zitten zwoegen om die in elkaar te naaien? Die zijn dus echt wel in elkaar genaaid door een machine met computer erin. En dat ticket van je laatste vakantie heb je vast via Internet geboekt. Yes, ook het Internet werkt compleet op computers.

Of het nou alleen maar gegevens zijn voor het openen van een rekening of fysieke spullen zoals auto’s en je kleding: computers hebben er iets mee te maken gehad. En computers zullen er in de toekomst alleen maar een grotere rol in gaan spelen. Wat betekent dat er veel banen zullen verdwijnen.

Oh nee, computers nemen ons over! Skynet bestaat toch!

Chill. out. Met de komst van computers zullen er niet alleen veel banen verdwijnen, maar ook juist bijkomen. De komst van het Internet heeft gezorgd voor het creëren van een compleet nieuw werkveld: denk aan webdevelopers, webdesigners, systeem- of netwerkbeheerders. Dit alles bestond niet voordat er computers bestonden. Bovendien hoeft het niet persé zo te zijn dat jouw baan verdwijnt, maar dat deze wel meer afhankelijk wordt van computers en digitale informatiestromen. Als jij in de toekomst jouw werk dus sneller en efficiënter moet doen, dan is het verstandig om je minstens te verdiepen in wat een computer doet en hoe je deze zelf kunt programmeren. Je zou dan in staat kunnen zijn om jouw eigen mobiel te programmeren om je werk makkelijker te maken, is dat niet cool?

Ok… maar waar begin ik? Moet ik niet een hele studie hiervoor doen?

Nope 🙂 Er zijn zat websites die je op een laagdrempelige manier leren programmeren. Ze leren je de basics zoals berekeningen doen, of het tekenen van figuren op een scherm. Er zijn zelfs websites specifiek voor kinderen, zodat ze spelenderwijs met code om kunnen gaan. Daarnaast leer je dat er verschillende programmeertalen zijn, elk met hun eigen toepassing. Zo kun je specifiek een programmeertaal leren die enkel voor websites is bedoeld, of een taal die geschikt is om kleine robotjes in Lego een leven te geven, of zelfs alleen voor iPhones.

De enige voorwaarde: je moet er wel wat tijd in steken om het te leren.

Waar vind ik die websites?

Om te beginnen, kijk eens op codecademy.com of code.org. Die nemen je goed bij de hand om de basics van het programmeren van websites te leren kennen. Als je geïnteresseerd bent in andere talen of programmeren van mobiele apparaten, dan heeft The Next Web een lijst van 27 websites waar je andere talen kunt leren om te programmeren. Kijk eens op http://thenextweb.com/dd/2012/10/21/so-you-want-to-be-a-programmer-huh-heres-25-ways-to-learn-online/ voor een overzicht.

Comments

comments

About Stephan

Deed een opleiding tot Certified Nerd en werkt nu bij een bank. Grote interesse in alles met computers, gitaren en eten. Surft naast het web ook op golven.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.