Platter, kleiner, sneller, meer intuïtief: dat is vooral de focus van de afgelopen tijd geweest voor producenten van mobiele telefoons en laptops. Maar wat is nou het aller, ALLER belangrijkste, datgene wat mensen tot wanhoop kan drijven? Ik heb het natuurlijk over de batterij. De ontwikkelingen in opladen en de batterijduur zijn geen steek verder gekomen. Tot nu…

Aluminium vs Lithium

De huidige batterij is een lithium-ion, en die zijn opzich ok. Er zitten wel wat nadelen aan dit type batterij:

  1. Opladen duurt relatief lang (een paar uur tot volledig opgeladen);
  2. De batterij kan in brand vliegen of zelfs exploderen;
  3. Na 1000x laden begint de batterij zijn capaciteit te verliezen.

Onderzoekers van de Stanford universiteit hebben echter een batterij ontworpen, gebaseerd op aluminium, grafiet en een zoutoplossing, die alle bovenstaande problemen oplost. Opladen duurt slechts 1 minuut, de gebruikte materialen in de batterij zorgen niet voor brandgevaarlijke of explosieve reacties, en de capaciteit gaat pas omlaag bij 7.500x opladen. Daarnaast maakt de batterij gebruik van een vloeibare zoutoplossing, waardoor de batterij ook nog flexibel is, of in elke (ja: ELKE) denkbare vorm te produceren. Dat zorgt er als productmaker voor dat een ontwerp van je product niet gebonden is aan de vorm van de batterij. Ideaal.

Stekker hel

“Omdat ‘ie even vergeten was dat er ook een lader aan de laptop hing, vloog het ding uit z’n handen op de vloer. Doei laptop.”

Niet alleen de batterij maar ook de manier van opladen zorgt wel eens voor problemen. Van de week kwam een collega even naast mij zitten met z’n laptop omdat hij wat wilde vragen. Toen hij naast me kwam zitten, hing hij meteen zijn laptop aan de lader en stelde zijn vragen. Nadat ik hem had geholpen, stond hij op, pakte z’n laptop en liep weg. Omdat ‘ie even vergeten was dat er ook een lader aan de laptop hing, vloog het ding uit z’n handen op de vloer. Doei laptop.

En dan hebben we het nog niet over de uitwisselbaarheid van laders. Bijna elk merk heeft wel een eigen type aansluiting en oplader. Dat dreef onze Nelie Smit Kroes zelfs zo ver dat zij nu een wet heeft weten door te voeren dat alle opladers een universele standaard moeten gebruiken. Een standaard waar Apple over heeft aangekondigd niet aan mee te doen. Handig, zo’n standaard…

Maar gelukkig is er nu ook wat hippers waar Apple wel aan mee zou willen doen: contactloos opladen. Contactloos opladen werkt met behulp van magnetisme. Stel, je hebt 2 spoelen, 1 in een oplader, de ander in een apparaat. Door stroom door de spoel van de oplader te laten lopen, creëert deze een magnetisch veld. Als je de spoel van het op te laden apparaat aansluit op een batterij en in dat magnetisch veld zet, dan begint er in de andere spoel ook stroom te lopen, die vervolgens de batterij oplaad. Ikea is zelfs al zo ver dat het in meubels al oplaad-matten heeft geïmplementeerd. Dus het wordt tijd dat ook je laptop en telefoon het ondersteunen. Ik bedoel, zelfs je elektrische tandenborstel laadt al jaren zo op… 😛

Match made in heaven

Stel je nou eens voor dat je die twee zaken combineert: even je telefoon, tablet of zelf laptop in 1 minuut opgeladen zonder stekkers of gedoe. Nou is de contactloos-laden-techniek al vrij ver, de aluminium batterij helaas nog niet. De techniek is nog niet klaar om in massaproductie op te nemen. Bedenk je dat een batterij eigenlijk een klein chemisch proces in een doosje is, wat uitvoerig moet worden onderzocht voor je het in je zak steekt. Een auto die rijdt op waterstof bijvoorbeeld is een top idee, totdat je erachter komt dat waterstof nogal boem kan doen als je er niet voorzichtig mee omgaat.

Even geduld dus.

Comments

comments

About Stephan

Deed een opleiding tot Certified Nerd en werkt nu bij een bank. Grote interesse in alles met computers, gitaren en eten. Surft naast het web ook op golven.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.