Week 36. We hebben hem weer overleefd. Dus is het weer tijd voor de wekelijkse reflectie. Deze week: de blamage van onze Oranje leeuwen, een spelletje spelen met je spammers en Neelie Kroes. Wat is jou bijgebleven deze week?

De week van Martin

Hello my friend [SPAM]

dotcon

We zijn het ons niet altijd bewust, maar we hebben veel meer vrienden dan we denken. Neem maar eens een kijkje in je spam e-mailbox en je zult zien dat veel e-mails beginnen met de aanhef: Hello my friend.

De Britse komiek James Veitch werd nieuwsgierig en ging op onderzoek uit. Hij beantwoorde meer dan honderd SPAM e-mails en belandde in veel grappige en vreemde conversaties. Dertig van deze conversaties heeft hij gebundeld in zijn boek Dot Con.

“And really, anything to waste their time. I figured any time they’re taking with me is time they’re not spending scamming vulnerable adults out of their pensions.” – James Veitch

Via Mashable.

De week van Laurens

Het was een lekker weekje moet ik zeggen. Ze vliegen echt voorbij, en in het voorbijgaan van de dagen vallen je wel eens wat dingen op. Wat me deze week is opgevallen:

  • De blamage van Oranje
  • 9 miljoen voor de makers van ’s werelds vetste reisjas
  • Ikea bouwt keuken alsof het een gerecht is

De blamage van Oranje

Och och och. Wat kan ik er nog aan toevoegen. Een cruciale pot spelen tegen die eiland-bewoners onder het toeziend oog van 1% van de bevolking van dat land (ja ja, 1% van de IJslandse bevolking was afgelopen woensdag aanwezig in de Arena) en jezelf dan zo te kijk laten zetten. Ga. Je. Schamen. En ja, ik heb het vooral tegen jou BMI. Maar ik vraag me werkelijk waar af of we met 11 man een beter resultaat hadden weten te behalen. In de media werd het al krachtig verwoord: het totale niets. Nu moet het vanavond maar tegen Turkije gebeuren. Op hoop van zege.

9 miljoen voor de makers van ’s werelds vetste reisjas

Zag hem een tijdje geleden al voorbijkomen, de vetste travel jacket die ik tot nu toe voorbij heb zien komen. Een jas voorzien van 15 speciale features om al je gadgets in weg te steken zonder dat je er last van hebt. En nu hebben ze bij elkaar toch een aardig bedrag weten binnen te smokkelen. Wat heet? Ze hebben via Kickstarter maar liefst ruim 9 miljoen dollar op weten te halen. Toch een leuk bedrag om je onderneming mee te starten dacht ik zo.

https://www.youtube.com/watch?v=5p-uFmjLYEA

Ikea bouwt keuken alsof het een gerecht is

Wanneer je je ooit afgevraagd hebt hoe een Ikea keuken eruit zou zien wanneer deze in een pan gereed gemaakt wordt, dan is dit je geluksdag. In deze nieuwe commercial wordt een Ikea keuken geprepareerd alsof het een gerecht is. Om Adweek te quoten: het is een super cutesy new ad. See for yourself:

De week van Roeland

De huidige manier van ons onderwijssysteem… Is dit het onderwijs van de toekomst?

Via via, zal ik maar zeggen, belandde ik deze week op de website van de Bilbung Academie. Ik kreeg de tip door omdat iemand de website mooi vond, over smaak valt te twisten gelukkig 😉 Goed, ik dwaal af. Nieuwsgierig als ik was ging ik verder lezen. Wat is die Bilbung Academie nu precies? Een nieuwe Academie, zojuist begonnen met de eerste generatie studenten. Nog niet heel bijzonder als je het mij vraagt. Wat ik bijzonder vond: De namen & inhoud van de aangeboden modules. Onderdeel zelf maar:

Bilbung Academie

Geen onderwerpen die je snel verwacht bij een academie en al helemaal niet in één en dezelfde opleiding, terwijl het hele normale onderwerpen zijn waar iedereen mee in aanraking komt. En iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Maar, wat als je er ‘onderwezen in bent’? Wat doet het met jouw als persoon, met jouw in de samenleving en in je carrière? Ga je er echt anders mee om? Ben je echt creatiever? Kan je anders kijken naar bedrijven? Is dit anders dan anders? Hoe is je mindset? Gaat het dan minder om het hebben en toepassen van kennis?

Zo kan ik qua vragen die in mij opkomen nog wel even doorgaan. Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen van de eerste generatie studenten. Het is al een tijdje een terugkerend onderwerp: de huidige manier van ons onderwijssysteem. Dit is een manier om het anders te doen en wat mij betreft zeker interessant. Ik beloof jullie over een jaar nog eens een bericht te schrijven hierover en te kijken of we een van de studenten kunnen strikken voor een diepte interview. 😉

Meer informatie over de Bildung Academie: http://debildungacademie.nl/

De week van Stephan

Mijn week in het kort: Neelie, Neelie, Neelie, en een orgie.

Orgie

Ja, Orgie. Maar als je op zoek was naar de “lichamelijke” variant, stop dan met lezen. Een groep entrepreneurs uit Amsterdam heeft samen met ABN AMRO een werkplek voor startups in Amsterdam opgezet, genaamd The Startup Orgy. Deze plek moet een “co-working space” worden waarbij startups niet alleen ruimte hebben om te werken, maar ook makkelijker met elkaar in contact kunnen komen en elkaar kunnen helpen. Op dit moment zitten er al een paar startups, zoals 9WAVES, Maximal Trips en Buzzoek. Afgelopen week is de vestiging aan de Reguliersdwarsstraat (wat overigens een oud ABN AMRO pand is) officieel geopend door Gerrit Zalm, Jan Kees de Jager en Neelie Kroes.

Grand Opening TSOMuntSq 2

Opening TSO – Sprout.nl

Neelie

Er was meer nieuws over Neelie. Neelie is namelijk helemaal into startups, vandaar ook haar bezoek bij de bovengenoemde orgie. Daarnaast is ze ambassadeur van StartupDelta, een belangenbehartiger voor startups. Afgelopen week verscheen op NRCQ dat ze aan het lobbyen is voor versoepeling van wetten voor startups. Het huidige klimaat voor startende ondernemers is namelijk te stug en doorspekt met regels. Neelie stelt daarom voor om een aantal wetten te versoepelen. Drie voorbeelden van aanpassingen die ze al voorstelt zijn:

  1. Faillisementsrecht – Falen hoort bij startups, maar het huidige klimaat in NL staat dit slecht toe;
  2. Belastingrecht – Starters moeten de eerste paar jaar de ruimte krijgen om te kunnen opbouwen;
  3. Pensioensfondsen stimuleren – Pensioenfondsen hebben veel kapitaal wat ze mogelijk in kunnen zetten om startups te helpen opbouwen.

De bovenstaande aanpassingen zouden (wanneer doorgevoerd) onze kansen zeker kunnen vergroten om meer “Unicorns” te kweken. Roeland schreef vorige week nog over Unicorns over, dat kun je hier nalezen.

3987168813_7054eb1290_b

Neelie Kroes

CodePact

We blijven even bij Neelie. Ik ben namelijk gek op Neelie. Laat me ook even uitleggen waarom.

Mijn allereerste blog op de Hofspook ging erover dat kinderen moeten leren programmeren, en jij ook. Neelie is het hier helemaal mee eens. Neelie is namelijk ook “special envoy” van de stichting CodePact. Codepact heeft als doel om kinderen op basisscholen de kans te geven om te leren programmeren en kennis te laten maken met techniek. Daarnaast wil CodePact scholen en leraren inspireren en stimuleren om meer met nieuwe technieken en programmeren te werken, door bijvoorbeeld buitenschoolse programma’s aan te bieden.

Ik ben gek op Neelie.

Foto met dank aan Moyan Brenn.

Comments

comments

About Martin Loman

Stilstand is achteruitgang. Stilzitten ook. Ik ben er ook gewoon niet goed in. Het voelt als verloren tijd. Begrijp me niet verkeerd. Ontspanning is goed. Evalueren en overdenken ook. Zolang ze maar bijdragen aan dingen die er écht toe doen. Verder heel zen en zo.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.