Er is iets waar ik mijn handen niet omheen kan krijgen. Een gevoel van borrelende inspiratie, een altijd aanwezige energie die om één of andere duistere reden zijn bescheiden zelf niet aan de oppervlakte wil vertonen. Allemaal goede ideeën die er aan het einde van de dag voor zorgen dat ik met een onvoldaan gevoel mijn hoofd in het kussen laat zakken. Omdat ik die ideeën weer eens geen werkelijkheid heb laten worden. En ondertussen vloeien de dagen in elkaar over, in volledige anonimiteit. Misschien ken je het, misschien niet, maar Matt Cutts (een bekende meneer binnen Google) had een beetje hetzelfde probleem. En hij heeft zijn leven weten te verrijken. Hoe? Door iets nieuws te proberen. Voor 30 dagen.

Try something new for 30 days

Alweer een tijdje geleden kwam ik deze TED talk tegen die me aan het denken heeft gezet, en best wel inspireerde: try something new for 30 days. In deze video vertelt Matt Cutts hoe zijn leven een andere wending heeft gekregen, simpelweg door zichzelf 30 day challenges op te leggen. Het idee erachter is simpel. Pak iets wat je altijd hebt willen doen, en ga dit de komende 30 dagen doen, elke dag. Simpel toch? En 30 dagen is te overzien. Maar het allermooiste is… 30 dagen is precies genoeg om een nieuwe gewoonte aan te leren, of juist om een slechte gewoonte af te leren.

Zo transformeerde Matt van Computer Scientist, in:

 1. Een novelist: hij schreef een roman in 30 dagen Geen goede, maar het was er wel één.
 2. Een sportieveling: zo fietste hij elke dag naar zijn werk i.p.v. de auto te pakken
 3. Een avonturier: hij beklom de mount kilimanjaro, in Zuid Afrika.

De grootste tip: start klein. Kleine veranderingen zijn houdbaarder dan grote veranderingen. Een van de mooiste voorbeelden die hij gaf was de foto-challenge. Iedere dag één foto nemen. Wat er gebeurde was noemenswaardig. Van elke foto weet hij precies waar hij was op dat moment en met wie. Dagen gingen niet meer anoniem voorbij, maar werden echt opgeslagen in zijn hoofd. Iets wat volgens mij veel waard is.

Mijn challenge wishlist

De 30 day challenge? Challenge accepted! Dat moeten we eens gaan proberen. Dus ik ben eens gaan denken, welke challenges zou ik mezelf eens willen opleggen? Een paar uit de top of my head:

 • Schrijven: elke dag schrijven. Wat weet ik nog niet, maar het iets waar ik energie uit haal en helpt mijn gedachten te ordenen.
 • Fotografie: het voorbeeld van Matt waarin hij elke dag een foto maakt is goed te doen, en leuk.
 • Tekenen: ik kan niet tekenen. Wil ik het leren?
 • Muziek maken: op het menu van mijn gitaar staat vanavond stof. Net als gisteren. En de dag daarvoor. Moeten we toch eens verandering in aanbrengen.
 • Mediteren: dagelijks mediteren helpt je wat meer in het hier en nu te zijn en je concentratievermogen te verbeteren. Geen slechte output denk ik.
 • Niet drinken: ambitieus.
 • Geen caffeine: ergens heb ik het idee – hoewel het bewezen is niet perse slecht voor je te zijn – dat koffie ervoor zorgt dat ik was sneller op een dag dipjes krijg. Eens proberen wat er gebeurt als we dit wegnemen.
 • Sporten: hierboven benoemde ik het klein beginnen. Dit is wat dat betreft wel een vrij heftige, maar… laten we dit maar als een soort bucket-list zien.

Een mooi streven. Ik denk dat ik begin met de foto’s. Dit is enigszins eenvoudig uit te voeren en het levert – hopelijk – ook nog wat mooie plaatjes op. Wat zou jij voor 30 dagen willen proberen?

Comments

comments

About Laurens

Conversie Marketeer voor ConversionMob. Grote passie voor merken, nieuwe concepten en bovenal: creativiteit. Op creatieve ontdekkingsreis met de Hofspoken. Hofspook original.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.