Nadenken. We doen het zo ongeveer elke seconde van de dag. Dat is nou eenmaal een feit. Dat kan soms heerlijk zijn, maar het kan ook tegen je werken. Of je nu blijft piekeren over een bepaalde situatie, of dat je handelt naar angstige gedachten, het denken werkt lang niet altijd in ons voordeel. Met andere woorden: onze gedachtes kunnen ons maken of breken. Daarom is belangrijk dat je jezelf heel bewust de vraag stelt: dragen mijn gedachtes bij aan het behalen van succes? Of houden ze me juist tegen? En wat kun je daaraan doen? Het is in ieder geval ontzettend belangrijk om aan je emotionele intelligentie te werken. Dus hierbij 5 gewoontes die ons helpen een sterker mens te worden.

1. Wees bereid om risico te nemen

Niet iedereen is even moedig. Het nemen van risico’s kan daarom ook redelijk beangstigend zijn soms. Of het nu gaat om het opzeggen van je baan om je ideale levensstijl na te streven, of om het verhuizen naar het buitenland om een mooie business opportunity aan te grijpen. Wanneer je jezelf comfortabel wilt voelen met het nemen van risico’s, betekent het dat je het vermogen om te leven in onzekerheid moet vergroten. Klinkt inderdaad niet heel comfortabel, maar wanneer je nooit een gok waagt betekent het dat je altijd zult blijven waar je op dit moment bent.

Het kan wellicht wat eng zijn, maar dat betekent niet dat het stiekem niet ook een beetje opwindend kan zijn. De opwinding die het nemen van risico’s met zich meebrengt is wellicht wel juist hetgeen waardoor je jouw uiteindelijke doel bereikt. Veel succesvolle mensen wijten hun succes dan ook aan de risico’s die ze hebben genomen tijdens hun reis. Een mooie quote van Tim Ferris:

Je succes wordt bepaald door het aantal ongemakkelijke situaties waarin je bereid bent je te begeven.

2. Omarm verandering

Verandering is niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel mensen hebben hun vaste routines waar ze aan vast houden. En begrijpelijk, ik heb zelf ook zo mijn routines waar ik niet graag vanaf stap. Maar het probleem is dat wanneer we in onze comfort zone blijven, we nooit vooruit zullen komen. Het is niet voor niets een veelgehoorde gedachte: het leven begint waar onze comfort-zone stopt. Verandering komt ons ten goede. Het zorgt ervoor dat we groeien.

3. Blijf positief

Je hebt het iemand vast wel eens horen zeggen: blijf positief, dat is ontzettend belangrijk. En vervolgens vinden ook die mensen het lastig om daad bij het woord te voegen en lukt het maar sporadisch om in het (positieve) momentum te blijven. Maar toch, positief blijven is ontzettend belangrijk wanneer je het nastreeft een mentaal sterk mens te worden. We zullen altijd hobbels op de weg tegenkomen. Maar het is dan zaak om de bijkomende emoties niet de overhand te laten nemen en je beslissingen/acties te laten beïnvloeden. Er zijn namelijk altijd twee routes om een probleem of uitdaging te zien: op een positieve manier of op een negatieve manier. De vraag is: welke manier kies jij?

4. Focus op hetgeen je kunt beïnvloeden

Een van onze grootste problemen – althans voor veel mensen – is dat we ons teveel zorgen maken en gaan piekeren. Maar vaak maken we ons zorgen over dingen die we niet kunnen controleren, waar we geen invloed op hebben. Echter, we kunnen zoveel meer bereiken wanneer we die focus verleggen naar dingen die we wel kunnen controleren. Wat je met enige regelmaat ziet is dat mensen proberen andere mensen te controleren/beïnvloeden, maar dat is vaak zonde van ieders tijd. Je hebt controle over je eigen leven en acties, focus daar op.

Stephen Covey behandelt in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap de cirkel van invloed. Hierin laat hij zien dat een van de belangrijke eigenschappen van succesvolle mensen is dat zij zich – zoals je waarschijnlijk al vermoedt – richten op dingen waar ze invloed op hebben. Hoe meer tijd je doorbrengt in de cirkel van invloed, hoe groter deze cirkel uiteindelijk wordt. Maar hierover later misschien meer.

5. Houd altijd the bigger picture in gedachten

Last but not least, houdt altijd het grotere doel voor ogen. Voor iedereen betekent dit wat anders. Sommige mensen weten heel goed waar ze naartoe willen, anderen hebben daar eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Maar als je niet weet waar je journey naartoe zou moeten leiden, hoe bepaal je dan in welke richting je begint te lopen? Begin dus – eigenlijk in alles wat je doet – met het einddoel voor ogen. Wederom één van de belangrijke pijlers van Steven Covey, maar het is zo waar. Dus bepaal waar jij wilt eindigen, en houd dat te allen tijde in gedachten. En ik hoor je al denken: hoe kan ik nu al mijn hele pad uitstippelen? Niet! En dat hoeft ook helemaal niet. Het is echter belangrijk om die stip op die horizon te zetten. Hoe je daar uiteindelijk naartoe gaat, dat wijst zichzelf ter zijner tijd wel.

Source: Lifehack

Comments

comments

About Laurens

Conversie Marketeer voor ConversionMob. Grote passie voor merken, nieuwe concepten en bovenal: creativiteit. Op creatieve ontdekkingsreis met de Hofspoken. Hofspook original.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.